Polis siasat kematian tahanan


Polis siasat kematian tahanan

"Polis membuka kertas siasatan berhubung kematian mengejut seorang orang kena tahan (OKT) berumur 23 tahun Selasa lalu."

KOTA BHARU - Polis Kelantan membuka kertas siasatan berhubung kematian mengejut seorang orang kena tahan (OKT) berumur 23 tahun Selasa lalu.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, mangsa merupakan OKT dalam siasatan kes kecurian kenderaan yang diklasifikasikan di bawah seksyen 379A Kanun Keseksaan.

Menurutnya, pada jam 2.30 petang hari tersebut, OKT yang sedang dalam proses rakaman percakapan dan dokumentasi di Pejabat Cawangan Bantuan Teknikal Jabatan Siasatan Jenayah Kontinjen Kelantan, di sini dilihat dalam keadaan terketar dan mulut berbuih.

Pegawai dan anggota yang dalam proses rakaman percakapan itu bertindak segera menghantar mangsa ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) untuk rawatan.

Bagaimanapun, mangsa disahkan meninggal dunia selepas bantuan perubatan diberikan.

Susulan itu, satu kertas siasatan dibuka untuk siasatan, katanya dalam satu kenyataan di sini pada Sabtu.

Menurutnya, Pakar Forensik Patalogi HRPZ II memaklumkan keputusan awal punca kematian mangsa sebagai 'unascertained' (tidak dapat dipastikan) dan akan bergantung selanjutnya kepada laporan analisa dan ujian makmal yang dilakukan oleh pihak patalogi.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) Kontinjen Kelantan akan menjalankan siasatan secara telus.

Polis percaya, laporan analisa serta ujian makmal HRPZ II akan membantu siasatan dan memutuskan punca sebenar kematian mangsa, katanya.

Dalam masa sama, pihaknya turut menggesa orang ramai tidak membuat sebarang spekulasi berhubung kejadian.

Hala tuju siasatan polis akan ditentukan setelah laporan penuh dikeluarkan oleh pakar forensik berhubung punca kematian mangsa, katanya.

@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE