Tak boleh buat apa-apa sebab mereka ada kad UNHCR - Polis


Tak boleh buat apa-apa sebab mereka ada kad UNHCR - Polis

" Nak pergi Ampang Point tadi pun tak kena. Call bilik gerakkan PDRM diorg cakap tak boleh buat apa-apa, PDRM  tak boleh tahan sebab diorang ni ada kad UNHCR"


Baru-baru ini tular beberapa video memaparkan tindakan seorang kanak-kanak wargaasing yang mengutip derma atas jalanraya dengan lagak samseng. 

Difahamkan bukan kanak-kanak yang viral itu sahaja yang menjalankan aktiviti mengutip derma atas jalanraya tapi ramai lagi. 

Seorang pengguna Twitter ada memberitahu bahawa perkara itu sudah dimaklumkan kepada pihak polis tapi polis tidak dapat berbuat apa-apa kerana mereka ada kad Persuruhjaya Tinggi Bangsa-bangsa Bersatu Untuk Pelarian ( UNHCR). 

" Nak pergi Ampang Point tadi pun tak kena. Call bilik gerakkan PDRM diorg cakap tak boleh buat apa-apa, PDRM  tak boleh tahan sebab diorang ni ada kad UNHCR"Rata-rata netizen mempersoalkan kenapa tindakan tidak boleh diambil ke atas golongan ni yang terang-terangan melakukan aktiviti meminta sedekah secara merbahaya di atas jalanraya, kalau orang tempatan jual asamboi kena saman pula. 


Jika puak ini dibiarkan begitu saja lama-kelamaan akan menjadi 'wabak' yang buruk tular dalam masyarakat kita yang berpegang kepada prinsip rukun Negara. 


Update : Dah kena kutip

Jabatan Kebajikan Masyarakat Kuala Lumpur menjalankan operasi pengemis hari ni. 

Antara lokasi operasi ialah di traffic light depan Perkeso, KLCC n Ampang Point.


@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE