VIDEO - Lima rentung dalam kemalangan tiga kenderaan

Lima rentung dalam kemalangan tiga kenderaan

"Mereka kawan serumah, memang selalu lepak sekali. Walaupun berbeza pengajian dan usia, mereka berlima boleh jadi rapat dan rakan baik."


Kuala Kangsar: Lima individu dikenal pasti rentung dalam kemalangan membabitkan tiga kenderaan di Kilometer 246 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah utara, di sini, tengah malam tadi.


Rakan kuliah Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) tidak menyangka persahabatan lima rakan mereka yang terkorban dalam kemalangan di Kilometer 245.2 Lebuhraya Utara Selatan arah utara berhampiran Terowong Menora di sini, begitu kuat hingga membawa ke akhir hayat.


Dalam kejadian sekitar 12.52 malam Rabu itu, Muhammad Nasrun Aidol Munir Akbar, 22, Ahmad Naim Najmi Ahmad Hafizan, 21, Iqbal Hasnun Halimi, 23, Muhammad Nabil Haikal Muhammad Fariz, 19, dan Ahmad Akmal Ahmad Mokhlis, 20, meninggal dunia akibat rentung selepas kereta dinaiki terbakar.


Rakan mereka, Muhamad Hakimi Rosli, 22, berkata, kelima-lima mereka tinggal bersama di sebuah rumah sewa berhampiran universiti dan sering menghabiskan masa bersama melakukan pelbagai aktiviti dalam dan luar waktu kuliah.


"Mereka kawan serumah, memang selalu lepak sekali. Walaupun berbeza pengajian dan usia, mereka berlima boleh jadi rapat dan rakan baik.


"Tak sangka, persahabatan mereka dibawa sampai ke akhir hayat," katanya ketika ditemui di Unit Forensik Hospital Kuala Kangsar di sini pada Khamis.


Menurutnya, lima sahabat itu masing-masing mempunyai karakter diri yang saling melengkapi antara satu sama lain.


"Macam Hasnun, dia seorang yang bertanggungjawab dan rajin tolong kawan. Nasrun pula sangat ramah dan mudah bergaul dengan sesiapa sahaja.


"Iqbal sebelum ini pernah merancang untuk adakan aktiviti berbentuk percutian untuk pengajian, sayangnya hasrat itu tidak kesampaian," katanya.


Sewaktu mendapat tahu nahas berlaku, dia bersama rakan lain berharap semua mangsa selamat dan tidak mengalami kecederaan yang serius.


"Kami terkejut bila diberitahu, kelima-lima mereka semua dah tak ada," katanya.


Sebelum kejadian, lima sahabat itu menghabiskan masa bersama menaiki kereta yang disewa ke Ipoh memandangkan tiada sesi kelas pembelajaran pada Rabu.


Muhammad Nasrun dari Kuala Kubu Bharu, Selangor merupakan pelajar semester ketiga Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam; Ahmad Naim Najmi dari Terengganu pula pelajar semester satu Ijazah Sarjana Muda Kaunseling dan Iqbal Hasnun dari Johor merupakan pelajar semester ketiga Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam.


Muhammad Nabil Haikal dari Batu Caves, Selangor semester ketiga Diploma Pentadbiran Perniagaan dan Ahmad Akmal dari Parit Buntar pelajar semester kelima Diploma Kaunseling Islami.


Sementara itu, Naib Canselor USAS, Tan Sri Prof Dr Nordin Kardi berkata, lima pelajar berkenaan sepatutnya menduduki peperiksaan semester yang dijadualkan hujung Mei ini.


Katanya, sesi pengajaran dan pembelajaran secara bersemuka di universiti itu baru sahaja bermula pada Isnin selepas cuti Aidilfitri.


"USAS akan uruskan apa juga bantuan berkaitan jenazah. Jika urusan tidak sempat diselesaikan hari ini, USAS akan menanggung biaya perbelanjaan waris sepanjang menguruskan jenazah di Kuala Kangsar," katanya.


Dalam pada itu, polis telah menahan reman pemandu treler yang terbabit dalam kemalangan hingga mengorbankan lima pelajar USAS.


Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, tahanan ke atas lelaki berusia 28 tahun itu dibuat bagi membantu siasatan lanjut di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.





Difahamkan, kesemua mangsa terbabit merupakan pelajar dari Universiti Sultan Azlan Shah (USAS), Kuala Kangsar.
Mangsa terlibat dikenali :

- Muhammad Nasrun Aidol Munir Akbar, 22,beralamat Taman Desa Bukit Bujang Kuala Kubu Selangor.

-Ahmad Naim Najmi Ahmad Hafizan, 21 beralamat Taman Perumahan Perwaja Cukai Terengganu.

- Iqbal Hasnun Halimi, 23,beralamat Taman Impian Jaya Senai Johor.

-  Muhammad Nabil Haikal Muhammad Fariz, 19,beralamat di Magna Ville Selayang Batu Caves Selangor .

- Ahmad Akmal Ahmad Mokhlis, 20 beralamat Taman Kerian Permai Parit Buntar Perak.

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
اَللهُمَّ اغْفِرْلَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ
Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..

Salam takziah buat seluruh keluarga dan sahabat handai mangsa


@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!



Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE