Majikan tersilap bayar gaji RM792,000, pekerja larikan diri

Majikan tersilap bayar gaji RM792,000, pekerja larikan diri

"Pekerja terbabit pada awalnya  berjanji untuk membayar balik keesokan harinya, namun dia tidak bertindak demikian meskipun mendakwa akan pergi ke bank bagi membuat pembayaran."

Seorang lelaki di Chile yang secara tidak sengaja menerima wang gaji 286 kali lebih tinggi daripada pendapatan bulanannya, dilaporkan menghilangkan diri selepas berjanji mahu memulangkan lebihan wang tersebut kepada majikannya, lapor laman berita Oddity Central semalam.


Jabatan sumber manusia syarikat pengeluar makanan sejuk beku, Consorcio Industrial de Alimentos (Cial)  dikatakan secara tidak sengaja membayar wang gaji berjumlah AS$180,000 (RM791,836) kepada seorang pekerjanya bulan lalu.


Pekerja terbabit sepatutnya hanya menerima gaji berjumlah AS$542 (RM2,384).


Dia bagaimanapun telah meletakkan jawatan, seterusnya hilang tanpa dapat dihubungi sehingga memaksa pihak syarikat mengambil tindakan undang-undang.


Menurut akhbar Diario Financiero,  seorang pembantu pejabat di Cial telah memberitahu timbalan pengurus mengenai kesilapan pembayaran gaji bulanan kakitangan tersebut pada 30 Mei lalu.


Selepas memeriksa rekod pembayaran, pengurusan Cial mengesahkan bahawa kakitangan itu dibayar 286 kali lebih tinggi berbanding gaji bulanannya. Pihak pengurusan kemudian mengarahkannya untuk memulangkan wang tersebut.


Pekerja terbabit pada awalnya  berjanji untuk membayar balik keesokan harinya, namun dia tidak bertindak demikian meskipun mendakwa akan pergi ke bank bagi membuat pembayaran.


Pada 2 Jun lalu, kakitangan berkenaan meletakkan jawatan menerusi sebuah firma guaman sebelum menghilangkan diri tanpa dapat dijejaki.

@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE