Kenaikan harga barang, kos sara hidup bukan salah Kerajaan

Kenaikan harga barang, kos sara hidup bukan salah Kerajaan

"Harga barang keperluan semakin meningkat di setiap pelusuk dunia. Namun, satu perkara yang rakyat Malaysia tidak sedar atau tidak mahu akui ialah harga kita lebih murah berbanding mana-mana negara jiran kita."

Seperti mana-mana rakyat Malaysia, saya turut terkesan dengan harga barang yang tinggi pada masa ini dan peningkatan kos sara hidup.

Bagaimanapun, terdapat beberapa pemerhatian yang saya ingin kongsikan melalui pengalaman saya sendiri.

Saya berasal dari latar belakang teknikal dan disebabkan sifat kerja saya, saya perlu kerap ke negara jiran untuk kerja penyelenggaraan rutin yang syarikat saya terlibat.

Apabila saya tidak melakukan perjalanan, saya menghabiskan sebahagian besar masa saya di pejabat saya, di hadapan komputer.

Dengan isteri yang tidak bekerja dan tiga anak untuk ditanggung, apa yang saya dapat mencukupi, dengan sedikit lagi untuk simpanan.

Saya dan keluarga telah mengambil semua langkah yang mungkin untuk mengurangkan perbelanjaan kami, termasuk membawa makanan yang dimasak ke pejabat dan sekolah.

Saya seorang yang suka kopi dan minum sehingga empat cawan sehari. Ini adalah tabiat yang mahal, tidak semahal rokok, tetapi sesuatu yang boleh mencecah hingga RM50 sehari – bergantung kepada kopi yang anda minum.

Ramai rakan sekerja saya sentiasa mengadu mereka kehabisan duit pada pertengahan bulan – mengapa tidak jika anda terus memesan kopi dua kali sehari bersama makanan ringan dari Starbucks dan Coffee Bean melalui Food Panda atau Grab.

Bagi saya, ia senang sahaja – bawalah makanan yang dimasak dari rumah dan beg kopi yang boleh bertahan selama berhari-hari yang harganya mungkin sama dengan secawan kopi dari Starbucks.

Satu perkara yang orang Malaysia pandai ialah merungut. Orang ramai suka mengadu, dan yang selalu menjadi sasaran sudah tentu perdana menteri dan kerajaannya.

Fenomena global

Seperti yang dinyatakan, saya banyak mengembara dan jelas apa yang Malaysia alami sekarang adalah fenomena global dan sesuatu yang benar-benar di luar kawalan mana-mana kerajaan.

Harga barang keperluan semakin meningkat di setiap pelusuk dunia. Namun, satu perkara yang rakyat Malaysia tidak sedar atau tidak mahu akui ialah harga kita lebih murah berbanding mana-mana negara jiran kita.

Sebagai contoh, Indonesia adalah pengeluar minyak sawit nombor satu di dunia, tetapi mengapa minyak masak di sana lebih mahal berbanding Malaysia.

Bagi kebanyakan keluarga di negara jiran, kecuali mungkin Singapura dan Brunei, menikmati hidangan ayam bersama keluarga adalah satu kemewahan – seperti pergi ke KFC kira-kira 45 tahun lalu semasa saya masih kecil.

Saya tidak cuba mempertahankan sesiapa, tetapi ini adalah realiti yang ramai di antara kita enggan terima.

Ramai yang tidak melihat gelas itu separuh penuh, tetapi sentiasa separuh kosong. Jika bukan kerana subsidi kerajaan, inflasi kita akan meletup dan mungkin berlaku huru-hara dalam negara.

Daripada apa yang saya baca, kerajaan membelanjakan hampir RM80 bilion untuk subsidi yang merupakan angka besar pada masa seperti ini.

Kopi mahal

Berbalik kepada topik awal saya tentang kopi. Tidak hairanlah ramai di antara kita yang sentiasa merungut tidak cukup wang.

Bagi saya, ia bukan sahaja tentang berapa banyak yang diperolehi, tetapi juga bagaimana seseorang itu menjalani kehidupan mereka. Apa salahnya minum kopi yang boleh dibuat dengan mudah menggunakan beg kopi dan susu?

Sudah tentu, jika anda memesan kopi dalam talian dua atau tiga kali sehari, ia akan menelan kos yang banyak. Dan apabila anda kehabisan wang, apa lagi…salahkan kerajaan lagi.

Bagi saya dan saya percaya untuk ramai yang lain juga, kerajaan melakukan semua yang boleh ketika kebanyakan negara lain terikat tangan.

Walaupun berdepan krisis ekonomi global berterusan, perang Rusia-Ukraine dan keadaan cuaca tidak menentu, perdana menteri kita terus bertenang dan meneruskan pentadbirannya dengan baik dan teratur.

Di sebalik segala kritikan dan kenyataan biadab yang sering dilemparkan terhadapnya, beliau tetap fokus dan berazam melakukan yang terbaik.

Malaysia mudah lupa

Satu perkara yang saya selalu tanya mereka yang terlibat dalam perbincangan politik dengan saya ialah ini: “Kalau bukan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, siapa lagi?”

Apabila saya melemparkan soalan ini kepada mereka, semua orang senyap. Ini kerana tiada orang lain yang mampu dan layak memegang jawatan tertinggi itu sekarang, begitu juga orang lain tidak mempunyai sokongan yang diperlukan.

Ada ramai ahli politik yang sentiasa bercakap kosong, termasuk mereka yang terlibat dengan beberapa kes mahkamah. Kita sebagai pengundi tidak seharusnya diperdaya mereka dan harus meneliti untuk diri sendiri.

Sebelum menyalahkan setiap perkara kecil kepada Ismail, lihatlah sekeliling. Nilailah sendiri keadaan jiran-jiran kita dan tanya, apa lagi yang kita harapkan perdana menteri buat.

Beliau bukanlah seorang yang boleh mengawal harga segala-galanya di pasaran yang ditentukan pelbagai faktor di luar kawalan semua.

Kita tidak boleh terus menyalahkan orang lain atas setiap kekurangan yang kita hadapi dalam kehidupan. Daripada pengalaman peribadi saya, kami berada dalam keadaan jauh lebih baik dari segi akses kepada makanan, perubatan, pendidikan dan juga pengangkutan berbanding banyak negara lain.

Perdana menteri kita melakukan yang terbaik dan kita juga harus memainkan peranan supaya kita dapat mengharungi dan mengatasi masa sukar ini bersama-sama.

@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE