Anak gajah maut dilanggar Viva


Anak gajah maut dilanggar Viva

"Pemandu kenderaan terbabit pula dipercayai tidak mengalami kecederaan namun kenderaan yang dipandunya rosak di bahagian hadapan," katanya

LAHAD DATU - Seekor anak gajah mati akibat dilanggar sebuah kereta Perodua Viva dalam satu kemalangan di Kilometer 13 Jalan Lahad Datu-Sandakan, awal pagi Sabtu.

Pegawai Jabatan Hidupan Liar Lahad Datu, Sylvester Saimin ketika dihubungi berkata, kejadian itu berlaku pada jam 2.16 pagi dan anak gajah spesis Gajah Pygmy Borneo itu mati di lokasi kejadian.


"Pemandu kenderaan terbabit pula dipercayai tidak mengalami kecederaan namun kenderaan yang dipandunya rosak di bahagian hadapan," katanya pada Sabtu.

Menurutnya, kejadian itu dipercayai berlaku apabila anak gajah berkenaan secara tiba-tiba melintas jalan menyebabkan pemandu terbabit tidak dapat mengelak lalu melanggar haiwan mamalia itu.

"Jabatan Hidupan Liar Lahad Datu kemudian melakukan post mortem sebelum menanam bangkai anak gajah berkenaan," katanya lagi. - Bernama

@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE