Pemimpin UMNO seluruh negara masih sayangkan Zahid Hamidi

Pemimpin UMNO seluruh negara kembali sokong Zahid demi kebaikan rakyat

"Presiden meminta kita terus bersama memperkukuh parti, mana-mana ketua bahagian yang masih rasa bimbang, syak wasangka, masih fikir macam-macam, silalah kembali untuk kita bersatu.


KUALA LUMPUR: Pemimpin UMNO negeri terutama Ketua UMNO bahagian seluruh negara menyatakan solidariti bagi menyokong Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Seramai 90 daripada 130 ketua UMNO bahagian hadir mengadakan pertemuan bersama Ahmad Zahid di Pusat Dagangan Kuala Lumpur (WTC), hari ini.

Mewakili mereka, Ketua UMNO Bahagian Wangsa Maju, Datuk Seri Mohd Shafie Abdullah, berkata 130 ketua bahagian termasuk pengerusi perhubungan negeri berikrar menyokong Ahmad Zahid bagi meneruskan perjuangan dan memastikan parti terus relevan.

"Presiden meminta kita terus bersama memperkukuh parti, mana-mana ketua bahagian yang masih rasa bimbang, syak wasangka, masih fikir macam-macam, silalah kembali untuk kita bersatu.

"Yang mana sudah 'kona baring' (desak Ahmad Zahid letak jawatan) baliklah semula, tunjuk solidariti kepada Presiden… kita berlapang dada supaya UMNO kembali padu bersatu, kita hanya menang 30 kerusi, kalau tidak bersatu, malanglah kita di masa depan," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Antara yang hadir, Pengerusi Perhubungan UMNO Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail; Pengerusi Perhubungan UMNO Perak yang juga Menteri Besar, Datuk Seri Saarani Mohamad dan Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Said.

Selain itu, Mohd Shafie berkata, semua ketua UMNO bahagian turut menyatakan kekesalan atas kebiadaban pemimpin parti komponen MCA, MIC dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) atas desakan supaya Presiden meletak jawatan.

"Kita bawa dan kendong mereka berpuluh tahun, kerusi dimenangi mereka pun banyak majoriti Melayu, tetapi apabila kita dalam keadaan genting ini mereka pula berpaling tadah," katanya.

Sebelum ini, beberapa pemimpin parti termasuk komponen BN mendesak Ahmad Zahid melepaskan jawatan Pengerusi BN dan Presiden UMNO sebagai mengambil tanggungjawab kekalahan besar parti itu pada PRU15.

Semalam, kepemimpinan tiga parti komponen BN turut mengemukakan ketetapan undi tidak percaya terhadap Ahmad Zahid.

Usul berkenaan dikemukakan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong; Presiden MIC, Tan Sri SA Vigneswaran dan Timbalan Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah, Datuk Arthur Joseph Kurup menerusi sepucuk surat bertarikh hari sama.

@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE