Hormati Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri

Belum terbukti bersalah, hormati Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri

"Beliau didakwa dengan beberapa kesalahan tetapi belum lagi dibuktikan dan ia perlu dihormati," kata Perdana Menteri

PUTRAJAYA - Kedudukan kes melibatkan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tidak seharusnya dijadikan isu pelantikannya sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan Ahmad Zahid belum dibuktikan bersalah oleh mana-mana mahkamah.

"Beliau didakwa dengan beberapa kesalahan tetapi belum lagi dibuktikan dan ia perlu dihormati," katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai kritikan terhadap pimpinannya susulan melantik Ahmad Zahid sebagai orang nombor dua di dalam kabinet Kerajaan Perpaduan.

Jelas Anwar, Ahmad Zahid dilantik ke jawatan itu atas faktor beliau merupakan Presiden UMNO dan Pengerusi BN yang turut berada dalam Kerajaan Perpaduan.

"Itu hak mereka (untuk pertikai), tetapi siapa dan atas alasan apa," katanya menerusi sidang akhbar pasca mesyuarat kabinet pertama pada Isnin.

Turut hadir, Timbalan-Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Fadillah Yusof dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Beliau berkata, pihak yang mengkritik lantikan itu seharusnya bersih dan bebas daripada sebarang salah laku.

"Saya musykil, bertahun-tahun orang jerit mengenai soal rasuah harus bersih tetapi dia ambil projek ratus-ratus juta.

"Sebab itu semasa kempen saya sanggup isytihar (harta) dan saya mahu orang lain termasuk Pengerusi Perikatan Nasional (PN) melakukan perkara sama mengisytiharkan harta di Malaysia, Australia dan beberapa negara lain, tetapi tiada jawapan," jelasnya.

Ahmad Zahid, 69, menghadapi 47 pertuduhan iaitu 12 pertuduhan pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi.

Perbicaraan bersambung pada 16 Januari tahun depan.


@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE