Sila mohon tauliah jika ingin mengajar Agama Islam di Selangor, jangan salahkan JAIS - Sultan SelangorSila mohon tauliah jika ingin mengajar Agama Islam di Selangor, jangan salahkan JAIS - Sultan Selangor

"Tauliah ini penting, bagi memastikan agama Islam terus terpelihara daripada sebarang anasir penyebaran ajaran salah, fitnah-memfitnah serta bersangka buruk yang boleh menimbulkan kesan negatif terhadap agama, masyarakat dan negara, maka tauliah diperlukan," titah baginda.

SHAH ALAM - Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menegaskan bahawa keperluan tauliah mengajar agama bukan untuk menghalang atau menyusahkan seseorang yang ingin mengajar agama, sebaliknya ia adalah langkah pencegahan bagi memenuhi maqasid syariah dalam aspek memelihara agama Islam.

Baginda bertitah, hanya mereka yang benar-benar mahir dan mempunyai pengetahuan luas mengenai agama Islam sahaja boleh diberikan tauliah untuk mengajar atau berceramah di masjid atau surau di negeri ini.

"Bagi memastikan agama Islam terus terpelihara daripada sebarang anasir penyebaran ajaran salah, fitnah-memfitnah serta bersangka buruk yang boleh menimbulkan kesan negatif terhadap agama, masyarakat dan negara, maka tauliah diperlukan," titah baginda.

Sultan Sharafuddin yang bertitah menerusi hantaran di Facebook, Selangor Royal Office turut menyeru umat Islam di Selangor agar memahami dan menghayati inti pati khutbah Jumaat bertajuk 'Tauliah Mengajar, Suatu Keperluan' yang dibacakan oleh khatib di masjid-masjid seluruh negeri, hari ini.

Baginda turut senada dengan khatib yang menyeru agar semua pemegang tauliah Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) perlu mematuhi undang-undang dan arahan yang diberikan oleh pihak berkuasa agama pada setiap masa.

"Mereka juga hendaklah menggunakan tauliah mengajar pada situasi yang betul, bukannya untuk kepentingan dan keuntungan peribadi. Tidak menyelitkan lawak jenaka yang melampau sehingga masyarakat hanya mengingati lawak berbanding ilmu yang disampaikan, yang akhirnya akan menyebabkan masyarakat lebih tertarik kepada penceramah hanya kerana lawaknya tetapi bukan kepada ilmunya," titah Sultan Selangor.

Baginda turut berpesan kepada para pemegang tauliah supaya tidak mencampuradukkan isu agama dengan politik kepartian dan permusuhan sesama Islam, atau menyelitkan perkara yang cenderung mendatangkan benci atau penghinaan terhadap mana-mana agama, kerajaan dan permusuhan antara beberapa kaum atau golongan penduduk di negara ini.

"Pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerap menerima aduan bahawa masih terdapat masjid atau surau yang mengundang penceramah tanpa tauliah. Malah penceramah yang tahu tentang keperluan mendapatkan tauliah di Selangor ini masih terus mencuba untuk memberi ceramah di masjid dan surau tanpa tauliah.

"Apabila kebenaran ceramah di masjid dan surau tidak diberikan atas alasan tiada mempunyai tauliah, pihak berkuasa agama dipersalahkan dan diperlekehkan kononnya menghalang usaha-usaha dakwah dilakukan di masjid dan surau,” titah baginda.

Justeru baginda mengingatkan kepada sesiapa yang ingin mengajar agama atau diundang untuk mengajar di masjid atau surau seluruh Selangor, untuk memohon tauliah mengajar. - Bernama


@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE