Malaysia raih pelaburan RM170 bilion dari China, bukti negara kita stabil - Anwar

 
Malaysia raih pelaburan RM170 bilion dari China, bukti negara kita stabil - AnwarBEIJING - Malaysia meraih komitmen pelaburan yang tertinggi bernilai RM170 bilion dari China.

Jumlah itu, yang terbesar setakat ini dari China, adalah daripada sejumlah 19 Memorandum Persefahaman (MoU) yang dimeterai antara perniagaan di China dan Malaysia.


Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ini menunjukkan keyakinan pelabur terhadap negara ini.

"Kita telah mencapai komitmen pelaburan sebanyak RM170 bilion dari China. Saya perlu berterima kasih kepada para pelabur kerana memberikan kerjasama mereka dan keyakinan terhadap kita.


"Ini adalah acara bersejarah. Ia baik untuk Malaysia dan masa depan,” katanya ketika mengumumkan perkara itu pada Forum Perniagaan Malaysia-China, yang dihadiri kira-kira 1,000 pemimpin perniagaan dari kedua-dua negara, di sini hari ini.

Perdana Menteri kini pada hari terakhir dalam lawatan tiga hari ke sini untuk meningkatkan hubungan politik dan perdagangan dua hala yang strategik dengan China. - Bernama

@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE