Kejatuhan Ringgit bawa kebaikan kepada negara, lebih banyak duit kita dapat - Menteri Ekonomi


Kejatuhan Ringgit bawa kebaikan kepada negara, lebih banyak duit kita dapat - Menteri EkonomiISKANDAR PUTERI: Kerajaan masih tidak bercadang menyemak semula unjuran pertumbuhan ekonomi negara tahun ini, walaupun nilai Ringgit menyusut sejak kebelakangan ini.


Namun Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, berkata kerajaan akan terus meneliti dan memantau perkembangan semasa mata wang tempatan itu sebelum apa jua langkah diambil.


Katanya, penyusutan nilai ringgit yang direkodkan sejak dua minggu ini banyak dipengaruhi oleh hasil perbincangan mengenai had siling hutang Amerika Syarikat (AS) sekaligus mempengaruhi sentimen pasaran.


"Setakat ini, masih terlalu awal untuk kita menetapkan kejatuhan mata wang ringgit untuk satu dua minggu ini akan ada kesan kepada unjuran pertumbuhan ekonomi negara.Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Sesi Libat Urus (SLU) Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Kedua Belas 2021-2025 (RMK ke-12) bersama Kerajaan Johor, di sini, hari ini.


Sebelum ini, kerajaan dilaporkan mengunjurkan pertumbuhan ekonomi negara pada kadar empat hingga lima peratus tahun ini.


Kelmarin, Ringgit dilaporkan terus menyusut berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) dan mata wang lain dalam tempoh enam bulan dan ketika ini didagangkan menghampiri paras rintangan pada 4.6257 berikutan krisis siling hutang AS, kata Ketua Ekonomi dan Kewangan Sosial Bank Muamalat Malaysia Bhd, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid.


Kali terakhir unit tempatan diniagakan pada paras semasa adalah pada 11 November 2022.


Dalam pada itu, Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan, berkata kejatuhan nilai ringgit ketika ini turut membawa kebaikan.


Katanya, pendapatan negara terutama sektor minyak meningkat berikutan harganya diniagakan dalam nilai dolar Amerika.


"Lebih tinggi harga minyak dan ringgit yang lemah bermakna lebih banyak duit kita dapat, namun bagi eksport kita adalah sebaliknya.


"Jadi, kita akan terus memantau situasi tapi setakat ini tiada sebarang keperluan untuk menyemak semula unjuran," katanya.


@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE