Wanita, teman lelaki cekik bayi mereka hingga mati ditahan polis

Wanita, teman lelaki cekik bayi mereka hingga mati ditahan polis

Seorang wanita dan teman lelakinya ditahan pada Ahad atas tuduhan mencekik bayi mereka sehingga mati di bandar Geoje, Korea Selatan, menurut polis.

Seorang wanita berusia 30-an dan pasangannya berusia 20-an didakwa mencekik bayi berusia lima hari sehingga mati dan menanam mayat bayi malang itu di kawasan pergunungan di Geoje, 331 kilometer di selatan Seoul.


Kedua-dua suspek sebelum ini mendakwa mereka menemukan jasad bayi itu pada 9 September lalu dan menanam mayat bayi itu pada hari berikutnya, tetapi kemudian menukar pengakuan mereka dan mendakwa bayi itu telah dihanyutkan di sungai.

Ia adalah siri kes penderaan terhadap kanak-kanak terbaharu selepas kerajaan melancarkan siasatan untuk memeriksa kesejahteraan lebih 2,000 bayi tidak berdaftar yang dilahirkan sejak 2015, ekoran penemuan dua mayat bayi baru lahir di dalam peti sejuk bulan lepas.

Perbicaraan kes terhadap seorang lagi wanita yang dituduh membiarkan bayinya mati kebuluran pada 2019 sepatutnya berlangsung di Mahkamah Daerah Suwon, 30 km selatan Seoul pada Ahad, tetapi suspek telah mengaku bersalah terhadap semua pertuduhan.

Wanita berusia 20-an itu ditahan pada Jumaat atas tuduhan mengabaikan anaknya dan membiarkan anaknya mati kelaparan dengan tidak memberinya makan selama tiga hari di rumahnya di Daejeon, 139 kilometer di selatan Seoul, selepas melahirkan anak itu pada April 2019.

Mayat bayi itu masih belum ditemui, kata polis.

Pihak berkuasa pada mulanya melakukan siasatan di kawasan pergunungan berhampiran rumah suspek di Daejeon untuk mengesan mayat bayi itu selepas dia mendakwa dia menanamnya berhampiran rumah lamanya.

Dia telah berulang kali mengubah ceritanya, memberitahu polis lokasi yang berbeza. - Bernama@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE