Murid kecewa ingatkan dapat ayam goreng McDonalds, rupanya isi dalam roti


Murid kecewa ingatkan dapat ayam goreng McDonalds, rupanya isi dalam roti

“Tak baik dia bagi harapan palsu kat budak, cukup yang dewasa saja terperdaya dengan harapan palsu manusia,” kata warganet

PETALING JAYA – Pada mulanya riang gembira dapat kotak disangka mengandungi ayam goreng McDonalds, namun sebaik dibuka, rupa-rupanya di dalamnya berisi roti krim berserta air kotak.

Itu mungkin reaksi kekecewaan murid-murid sebuah sekolah yang menyertai program anjuran sebuah jabatan pendidikan negeri apabila diberikan kotak yang disangka mengandungi makanan segera itu.

Perkara itu diceritakan oleh seorang guru dikenali sebagai Abdul Muiez Mohammad Ruslee menerusi Facebooknya hari ini selepas diceritakan oleh seorang penjaga.

“Saya dihubungi oleh seorang penjaga yang mana anaknya terlibat dalam satu program peringkat negeri yang dianjurkan oleh jabatan negeri xxx (tidak dinyatakan).

“Mula-mula pandang kotak, bukan main riang anak dan kawan-kawannya. Sekali buka, terus berubah muka. Begitulah harapan yang ‘dicapati’,” katanya pada hantaran tersebut.

Guru tersebut turut berkongsi tangkap layar perbualan bersama penjaga berkenaan mengenai situasi yang berlaku.

“Tak dapat bayangkan jika ada salah seorang daripada kanak-kanak itu yang berharap itu adalah McD sebenar. Harap penganjur lebih prihatin, terima kasih

“Dia (anak) cerita ada seorang budak tu tadi, berubah betul muka bila buka kotak tu, yang sebelum ini dia nampak amat gembira. Jangan bagi harapan palsu kepada kanak-kanak.

“Harap penganjur ambil iktibar. Sebak Paksu bila anak cerita pasal kawan dia tadi,” kata penjaga itu berdasarkan mesej WhatsApp dihantar kepada Abdul Muiez.

Perkongsian tersebut mendapat maklum balas pelbagai daripada orang ramai, malah guru itu juga menghantar mesej kepada mereka yang berkenaan.

“Saya dah mesej PIC seperti yang ada dalam surat jabatan. Tapi hanya ‘bluetick’,” kata Abdul Muiez.

Sementara itu, pengguna media sosial menyifatkan perkara itu tidak sepatutnya berlaku memandangkan mereka telah memberi harapan palsu kepada murid-murid tersebut.

“Tak baik dia bagi harapan palsu kat budak, cukup yang dewasa saja terperdaya dengan harapan palsu manusia,” kata Megat Luqman Al Hafiz.

“Tak baik buat budak-budak macam ni. Lagi-lagi kotak tu bertulis ayam goreng. Budak-budak memang ‘excited’ dengan ayam goreng,” komen Amrul Azmi Mizan.

“Tengok kotak ayam tu, macam bukan kotak McD. Macam tukang ‘sponsor’ tu tempah kotak sendiri,” kata Mohd. Satari Hashim.


@liputan7official

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


FREE PALESTINE